Gorinchem


Het word mooi weer het weekend. Voorspellingen zijn in het noorden rond 11 graden en zuiden rond 13 graden. Volgens het weer kaartje. Via de radio praten ze over dat het wel eens 17 graden in het zuiden kon worden. heerlijk toch……….. Genieten. Dus een teken om de “Koetse” maar eens van stal te halen. Mijn optie is om naar Gorinchem te gaan.

Tevens met dit zonnige weer, de zonnepanelen uitproberen. Met de kerst hadden we sneeuw en niet zoveel zon. Vorig weekend ook maar iets zon. Dit weekend is dan waarschijnlijke een voltreffer voor ons.  Mochten ze goed werken, wilden we er voor de zomer nog 1 plaatsen.  in verband dat we de zomer richting Noorwegen gaan.

Gorinchem is een prachtige vestingstad, strategisch gelegen aan een knooppunt van rivieren. De Linge met hoofdzakelijk een recreatieve functie, gaat dwars door de stad en mondt uit in de Merwede, de drukst bevaren rivier van Europa. 

Vanaf Buiten de Waterpoort zetten de ponten van Riveer de fietsers en wandelaars over voor een fietstocht in de regio of een bezoek aan de Vestingdriehoek. De Vestingdriehoek is onderdeel van de Hollandse Waterlinie en biedt u alles wat u van een dagje uit mag verwachten; een kasteel, een fort en vestingsteden te midden van water en natuur.

Wie in het stadscentrum van Gorinchem komt, is blij verrast door de mooie historische binnenstad. Het is leuk dwalen door knusse steegjes, langs de haven en over de wallen. Maar Gorinchem is meer dan historie. Naast leuke restaurantjes en gezellige terrassen vind u er een mooi winkelaanbod met veel speciaalzaken. De Grote Markt vol terrassen in het hart van de stad is de belangrijkste ontmoetingsplaats. 

Vestingsteden

De Nieuwe Hollandse Waterlinie heeft zijn forten: stevige gebouwen uit het midden van de negentiende eeuw, waar alleen militairen verbleven. Maar de kracht van de Oude Hollandse Waterlinie bestaat uit de elf vestingsteden waar zich al eeuwen het dagelijks leven  afspeelt: Woudrichem, Gorinchem, Leerdam, Nieuwpoort, Schoonhoven,  Oudewater, Woerden, Nieuwersluis, Weesp, Naarden en Muiden.  

Het bijzondere van deze vestingsteden is dat ze vrijwel allemaal volgens een militair concept uit de Gouden Eeuw zijn versterkt en ontwikkeld, met bastions, vestingwallen, poorten , schansen, arsenalen en kazernes. En vooral de militaire objecten uit die tijd: de sluizen, bruggen en inlaatpunten, die door de vestingwerken moesten worden beschermd.  

Sommigen beweren dat de Oude Hollandse Waterlinie niet meer herkenbaar is, maar dat is onzin. Stuk voor stuk zijn de vestingsteden goed herkenbaar in het landschap en geven ze niet alleen een beeld van de waterlinie, maar ook van het rijke culturele leven uit de Gouden Eeuw.                                                                                                                                              

Categories: Gorinchem, Nederland

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: