Ravenstein


18-11-2022

We gaan dit weekend richting Eindhoven. Samen met Jonnie & Mienet. De eerste nacht staan we op een vrije plek in Ravenstein, bij een vestingstad aan de Maas. Na de koffie maken we een wandeling door het mooie stadje.

Als laatste komen we bij de molen uit. Hier hebben we gezellig, enkele van de speciale bieren geproefd. ‘De molen “De Nijverheid’ is een hoge ronde stenen korenmolen (met een houten omloop of stelling) die in 1857 werd gebouwd ter vervanging van een standerdmolen (molen op een voetstuk) waarvan de geschiedenis tot de Middeleeuwen teruggaat. De molen is met zijn hoogte van 30 meter de hoogste molen van Noord-Brabant. In de oude korenmolen wordt op ambachtelijke wijze het in de streek geteelde graan – spelt – gemalen.

In de aanbouw, het “Bastion” van de molen is een brouwerij gevestigd. “Wilskracht Stadsbrouwerij Ravenstein” waar ze lekkere speciaal bieren brouwen. In de streekproductenwinkel kun je het bier kopen, in de molen het gemalen meel, in de bakkerij gebakken brood en andere streekproducten.

19-11-2022

Op weg naar Eindhoven. Vanuit de snelweg zagen we in de verte de mooie torens van een kerk in Uden. Van de snelweg af en even gekeken. Van binnen viel het erg tegen. Daarna boodschappen gedaan, en weer door.

Zo zie je in verschillende straten van Eindhoven gedichten(straatpoëzie) op de muren geschilderd. Zoals hieronder.

Ik kom thuis

Doe mijn zorgen uit

hang mijn humeur aan de kapstok

ik kijk in je ogen

en trek de liefde aan

We blijven overnachten op de CP bij P&R parking Meerhoven. Voor €4,— Er is plek voor 10 campers. Lozen van vuilwater is mogelijk. Niet veel bijzonders, maar van hieruit is het met de fiets maar 15 minuten naar het centrum. Of per openbaar vervoer voor € 0,50. Ideaal toch.

Na de koffie richting centrum gefietst. En de vele graffiti gespot.

CP Meerhoven in Eindhoven

Wanneer je in Eindhoven bent kun je er niet omheen. In de stad stikt het van de grote en kleine kunstwerken met de meest gave Streetart. Onderweg een frietje genuttigd bij een Frietaire. Even opwarmen, want wat is het koud op de fiets. De Frietaire is het eerste restaurant in Nederland die frietjes en snacks serveert vanuit professionele airfryers. Geen vette gefrituurde hap zoals bij een snackbar, maar friet en snacks die luchtig, krokant en gezonder bereidt zijn met hete lucht.

De Frietaire

20-11-2022

Voordat we naar huis gaan, nog een tussenstop gemaakt bij de “ berekuil”. De Berenkuil (of Insulindeplein) is een verkeersplein in Eindhoven dat twee verdiepingen telt: één gelijkvloerse voor het autoverkeer, en daaronder een knooppunt van fietspaden. Het gebied fungeert daarnaast als een “openluchtmuseum” omdat graffiti-kunstenaars er hun gang mogen gaan. De politie treedt niet op tegen de graffitispuiters in de berenkuil. Vaak worden er grote werken aangebracht.

De Berenkuil ontstond in 1973. Omdat de muren zo grijs en donker waren, dachten de mensen dat het een doolhof was. Ze besloten dat het vrolijker moest zijn. Ze hebben graffitikunstenaars gevraagd om de muren te versieren met graffiti. Omdat het zo’n succes was, besloten ze er een legale plek van te maken om graffiti te spuiten.

Categories: Eindhoven, Nederland, RavensteinTags: , , , , , , ,

3 comments

  1. Gaaf al die mooie graffiti. Is er een speciale route langs al die graffiti?

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d