Richting Achterhoek


28-01-2022

We hebben morgen een afspraak in Varseveld. Dus gaan we een combinatie route maken. De google maps kaart bekeken, wat er ongeveer op de route ligt. In die richting heb ik nog een vlaggetje staan over de De Silo Art Tour.

https://siloarttourachterhoek.nl/

Op verschillende locaties in de regio zijn schuren, silo’s en andere agrarische gebouwen getransformeerd tot kunstwerken. Je kunt deze bezichtigen door de fietsroutes die op de website staan of met de auto.

Wij gaan met de camper deze route rijden en beginnen in Lochem, rijden door naar Hengelo, Doetinchem, Oude IJssel streek, Aalten naar Winterswijk. Volgens de website een route van totaal 118,10 km in een tijd van 1.58 uur.

Voor een pand dat gebruikt wordt als opslag voor graan is de link met dieren en oogsten snel gemaakt. Zichtbaar is het boerse tafereel. Aan de rechterkant een verwijzing naar landgoed Verwolde opgenomen en op de achtergrond speelt zicht het verhaal van de lochemse hooiplukkers af.

Bovenop de hooiberg waar bovendien twee laarzen uitsteken,staat een boer met in de linkerhand twee scheppen. De oude hooiwagen staat klaar voor aankomende koeien, voorbereidend op de rit door de stadspoort.

Het verhaal achter dit werk is over de streek ontdekken, en er samen op uit te trekken.

We blijven overnachten op Cp op de Varkensweide in Doetinchem. Dichtbij het centrum van Doetinchem. €4,— per nacht. Stroom gaat via aan/uit app. Sitecode 79545 campercontact

Voor zaterdag ochtend staat er een afspraak bij Motorhome Depot. Hij gaat voor ons een prijs indicatie maken, wat we voor onze camper kunnen krijgen tijdens de verkoop op de website van motorhome. We zijn niet echt op zoek naar een andere camper, maar willen op den duur dan toch een iets jongere camper en waarschijnlijk een integraal. Beetje rondsnuffelen is altijd fijn….

29-01-2022

We gaan weer verder met onze Silo Art Route

We zijn aangekomen in Aalten. Het is een boerenbedrijf waar melkkoeien, vleesvarkens,kalfjes en bijzondere rassen kippen en schapen worden gehouden.en de jaarlijks de Farm- en Country Fair word georganiseerd.

Op de vier in het oog springende graansilo’s staan de vier generaties Achterhoekers voor de mentaliteit van deze streek: plezier, doorzettingsvermogen, wilskracht, noaberschap en ondernemersdrang.

De Jeugd

Op de eerste silo is Luca afgebeeld, de zoon van de mede-eigenaar Suzanne Rusink van de boerderij ‘t Westendorp. Luca staat voor de jeugd en vertelt het verhaal van de agrarische bedrijf en de Farm en Country Fair.

Sport en veerkracht

Op de tweede silo staat Jelle van Gorkom, een van de Nederlandse beste BMX’ers die zilver won op de Olympische Zomerspelen in RIO (2016). Een zwaar trainingsongeluk in 2018 maakte abrupt einde aan zij. Topsportcarriere. De artsen vreesden dat hij nooit meer zou kunnen praten of lopen maar hij bewees het tegendeel. Jelle staat daarom voor sport en veerkrachtig de Achterhoek.

Ouderen

De derde silo portretteert mevrouw Miekes, die op haar 86ste verjaardag de Zwarte Cross bezocht. Terwijl ze over de crossbaan reed, werd ze toegezongen door duizenden mensen. Ze genoot in volle teugen en schreef de organisatie naderhand een uitgebreide brief. Kort daarna overleed ze. Mevrouw Miekes is hiermee één van de oudste mensen die ooit over de festivalgangers heeft gereden. Ze liet een diepe indruk achter bij vele Achterhoekers.

Voor je bij deze silo’s komt, rijd je door een Follybos. Folly’s zijn bouwwerken die geen functie hebben. Het kan gaan om grappige of opvallende bouwwerken. Je moet momenteel wel een afspraak maken, om alles van dichtbij te bekijken. Wij waren weer eens te vroeg, dus een rondje erom heen gewandeld.

De volgende Silo vinden we in Sinderen.

Terwijl de kunstenaar door het landschap wandelt, ontdekt hij het “Vriezelerdiekske”: een oud groen paadje waar het licht op een mooie wijze schijnt. Dit licht staat symbool voor wat hij wil laten zien met zijn werk: het kleine van het landschap, groot laten zijn op de muur.

Na onze spraak en gegeten te hebben, gaan we een wandeling maken door Varsseveld. Zo komen we op de Aaltenseweg, die gedeeltelijk hernoemd is naar de gezusters Jolink, “ De Dames Jolinkweg”.

Na wat speurwerk komen we veel te weten over de gezusters. Een grote rol in het verzet en het onderbrengen van joden speelden de gezusters Jolink. De dames Jolink stonden in de bres voor onderduikers, door hen te herbergen en verder te helpen.

De zusters Minnie en Gerrie zorgden voor vele onderduikerplekken in Varsseveld en omgeving in de tweede Wereldoorlog. Op zo’n 125 plekken in Varsseveld en buurtschappen, zaten honderden Joodse onderduikers verscholen, waaronder circa 80 joodse kinderen en jongeren.

Bijzonder is het dat de in het dorp woonachtige Joodse gemeenschap in zijn geheel de oorlog hebben overleefd. Dat was mogelijk doordat zij allemaal konden onderduiken in de directe omgeving. De dappere zusters werden echter zelf verraden en uiteindelijk weggevoerd naar kamp Ravensbruck, waar zij aan de ontberingen overleden.

Daarna doorgereden naar Zelhem. Wannee je daar rondwandelt kun je niet om “ Smoks Hanne” heen. Tis het beroemdste vrouwtje uit de Achterhoek. Ze vloog altijd achterstevoren op haar bezemsteel en droeg veel te grote klompen., die bij het lopen over de groen sleepten. In de Achterhoek heet de smoksen.

Er is een wandelroute door Zelhem, 1,5 km langs 17 grote granieten foto tegels. Het zijn meestal plekken waar bijzondere gebouwen hebben gestaan. Helaas zijn de tegels onduidelijk.

We blijven in de buurt rond toeren. In deze buurt ligt dan ook Hummelo. Hier staat het stamcafe “ eetcafé Tol” van Normaal. Dus mooi de gelegenheid om daar even een kijkje te gaan nemen.

We gaan uit eten bij Eetcafé Tol in Zelhem

In de Corona tijd moesten we wel reserveren voor een tafel. We hebben hier heerlijk gegeten en zijn aan einde van de vond aan de stamtafel beland, bij de locale mensen.

Café de Tol zit op het kruispunt waar de wegen van uit Zelhem en Hengelo gezamenlijk richting Hummelo gaan. Om die reden werd daar het Tolhuis en de Tol gebouwd. Meerdere generaties Praastink volgden als uitbater van de inmiddels tot café en buurtwinkel uitgegroeide plek.

In 1982 vierde Bennie Praastink het 100 jarig bestaan. Naast kruidenierswaren verkochten de Praastinks vers brood dat in de buurt werd uitgevent. Met de komst van de supermarkten in het dorp verdwenen veel van deze buurtwinkels, zo ook in de Wittebrink. Bennie Praastink ‘de Pröhs’, richtte zich meer op het café en ‘s avonds aan de stamtafel vertelde hij de ‘sterke’ verhalen van vroeger. De band Normaal gebruikte dit café jarenlang als stamcafé en menig idee voor een liedje werd aan de stamtafel geboren.

In 2005 is De Tol aangepast naar de wensen van deze tijd, daarbij werd de historie zeker niet vergeten. Vanaf 2012 is Remon te Brake eigenaar/uitbater van ondertussen eetcafé De Tol. Gastvrijheid en gemoedelijkheid staan nog steeds hoog in het vaandel. Wij organiseren voor u graag een geheel verzorgd feest. Op hetzelfde moment verliezen wij onze stamgasten zeker niet uit het oog.

30 -01-2022

Onze laatste silo voor dit weekend vinden we in Bekveld. Op het boerenerf staat een vrijstaande silo voor een oude varkenstal. Bij het maken van het ontwerp heeft de kunstenaar de wereld bekeken door de ogen van een kind: speels en kleurrijk. Het resultaat is een vrolijke beestenboel, waaronder het lievelingsdier van de eigenaars: de Pauw. De aarde en de wortel in de trechter staan symbool voor o.a de gewassen, de groei en de kringlooplandbouw.

Voorheen was dit een boerenbedrijf met varkens, koeien en kippen en akkerbouw. Het heeft sinds 2006 de functie van recreatie- en kinderboerderij. Het is een fantastische omgeving waar kinderen kunnen spelen, knuffelen met dieren en genieten van het groen en ruimte.

Op de terug weg in Borculo door het Galgenveld gewandeld. Het Galgenveld is een gebied van ongeveer 8 ha gelegen tussen Borculo, Ruurlo en Barchem. Hier werd rond 1600, toen Borculo door de bisschop van Münster in bezit was genomen, een gedeelte ervan gebruikt als ophangplaats voor de ter dood veroordeelden.

Trekpontje

Bijna bij huis nog enkele coaches gespot. Niet zoveel km gereden dit weekend, maar in je eigen omgeving is het ook mooi vertoeven. Op naar een volgend weekendje weg.

Categories: Achterhoek, NederlandTags:

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: