Groningen


13-11-2020

We zijn al vaker langs Bourtange gereden. Nu dan toch maar eens “ ingereden “. De vesting zelf is klein. Als de Corona er niet was geweest, dan denk ik dat het er best gezellig is. Nu is er niks te doen. Alle winkels dicht. Café/restaurant dicht. Wij zagen op een enkeling totaal geen mensen op straat, of zeg maar in de vesting. Zijn bezig met meerdere bruggen te renoveren. Dus moesten via een noodbrug de vesting inlopen.

We hebben verschillende bezienswaardigheden gezien binnen de vesting, Zie hieronder.

Standerdmolen

Ooit beschikte Bourtange over een standerd koren- en pelmolen. Deze kleine houten windmolen stond op het Molenbastion, maar verloor met het vertrek van de soldaten zijn functie. De molen werd in 1832 verkocht en verplaatst naar het gehucht Ter Haar, waar hij nog steeds te bewonderen is. Sinds 1980 staat een nauwkeurige kopie van deze vroeg-zeventiende-eeuwse molen op de gereconstrueerde wal in Bourtange, waarmee de vesting ‘zijn’ molen terug heeft. Het origineel is het enige overgebleven exemplaar in Noord-Nederland.

Houten Paard

Voor het Majoorslogement staat de reconstructie van het houten paard. Een martelwerktuig uit vroeger tijden. De gestraften werden op het paard geplaatst, waarna gewichten aan hun voeten werden bevestigd. Gereconstrueerd in 1988.

Rosmolen

In een geheel gereconstrueerd gebouw staat een originele rosmolen ‘klaar voor gebruik’. De molensteen wordt in beweging gebracht door een paard (ros). Door het spoorwiel ontstaat de uiteindelijke draaisnelheid van de molensteen. Het gebouw en de naastgelegen molen op de vestingwal worden regelmatig voor het publiek opengesteld.

Secreten

In de vesting staan drie ‘secreten’. De kleine houten gebouwtjes, die boven het water stonden, werden gebruikt als toilet voor de soldaten. De officiers hadden een eigen toilet in of bij het huis aan het Marktplein. Bij opgravingen onder de secreten zijn veel archeologische vondsten gedaan. Blijkbaar was dit een geliefde plaats om rommel weg te gooien. Deze vondsten zijn te bezichtigen in Museum “De Baracquen”.

Bourtange

Overnachten met de camper is hier niet mogelijk.

We wilden dan maar overnachten op de CP in Bellingwolde. Helaas toen we aankwamen was het volgens ons gesloten. Doorgereden naar Blijham. Dit is een mooie verzorgde CP, €13,— incl. Wifi, stroom, honden, toeristen belasting etc…. vriendelijke behulpzame eigenaar. Het was al bijna donker, dus de volgende morgen maar enkele foto’s gemaakt.

CP Turfstee

14-11-2020

Via binnendoor weggetjes richting Nieuwe Statenzijl gereden. Hobbelige wegen, veel modder op de weg, camper ziet er niet meer uit. 😩. Foto komt einde van het weekend!!

Via een mooi wandel pad kom je bij de vogelkijkhut “Kiekkaaste”. Onderweg over het pad, hoorden we een vogeltje “fluiten”. Gekeken door het riet, zagen we de vogeltjes, maar we kenden ze niet!! Heb geprobeerd om op foto vast te leggen, maar helaas niet gelukt. We zijn er wel achter gekomen dat het om een baardmannetje gaat. Foto is van internet geplukt.

Kiekkaaste

Geluid van baardmannetje

Op weg naar de zeehondenkijkwand, kwamen we deze bunkers tegen. De “ koetse” geparkeerd en ff rond gelopen. Batterie Fiemel

Batterij Fiemel

Zeehonden spotten bij de zeehondenwand in Punt van Reide in Groningen. De wand was er niet meer, er word een nieuwe geplaatst. Wij zijn langs de kust gewandeld, en zagen toch nog deze “ beauty”. 😍

Farmsum

Kerk, boerderijen en huizen moesten wijken voor de industrie en de zeewering moest op Deltahoogte worden gebracht. Het kerkje werd gesloopt, de grafstenen werden gelicht, en de graven bedekt door een hogere dijk en de stenen teruggeplaatst.

Begraafplaats Farmsum

Rondje Delfzijl gelopen, tevens weer enkele geocaches gevonden. Een nieuwe bezigheid voor Benno, ivm hij verder weinig kan en mag.

Mooie CP, ze komen langs om het stageld te innen. €10,— stroom is apart. De sanitaire voorzieningen zijn dicht ivm Corona.

Categories: Blijham, Delfzijl, Nederland

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d