Kerst 2019


De kerstvakantie is in aantocht. We hebben beide tot vrijdag middag nog gewerkt. Zaterdag huis opgeruimd en de camper ingepakt. We wilden graag vrijdags al vertrekken, maar we hadden nog een verjaardag op zaterdagavond. Die we niet wilden missen 😉

22-12-2019

Vanmorgen vertrokken richting Trier. Het regende licht, en de temperatuur was rond de 8 graden. We hebben ongeveer 2 1/2 uur gereden en plots was er weer een storing in het dashboard zichtbaar. Ik kreeg al weer een naar onderbuik gevoel 🥴 Afgelopen zomer hadden we dezelfde melding.

We dachten dat we de storing hadden verholpen na de zomer vakantie. Maar helaas. Na een aantal uren rijden, is het weer raak. Geen fijn begin van de vakantie.

De alarmcentrale gebeld en er zou een sleepwagen komen. Kregen netjes een sms met “ wij hebben voor u hulpdienst ingeschakeld, de verwachte aankomst tijd is met 45 tot 60 minuten”. Netjes de tijd uitgezeten, maar toen kwam het pingeltje weer van sms, “ het duurt opnieuw 45 tot 60 minuten voor de hulpdienst bij u is” 😫. Na vijf uur kwam eindelijk de hulpdienst.

Hij heeft ons 6 km verderop gebracht bij een garage in Ahrweiler. Die gaat morgen vroeg om 7.30 open, maar we hebben al het gevoel dat ze het ter plekke toch niet kunnen repareren. Dus de alarmcentrale maar weer eens gebeld, hoe het nu verder gaat.. Direct alles in werking gezet.

Zoals we al weer verwacht hadden, hebben ze geen camper ter beschikking, ze kunnen een auto laten komen. Dat is geen optie voor ons!! Als we nog een week verder willen trekken… waar moeten we slapen, waar eten??? De hondjes?? Waar laten we alle boodschappen, eten uit de koelkast/diepvries …..In de zomervakantie hadden we ook alles weg moeten gooien, dat gaan we niet weer doen. En we zijn verzekerd voor vervangende camper!!

Onze plek voor de nacht.

We hebben zelf het initiatief genomen om Camper Averesch te Rijssen, te benaderen, of ze een camper ter beschikking hebben voor ons, die ze de volgende dag naar Ahrweiler konden brengen. Camper Averesch had een camper voor ons, die ze de volgende dag richting ons zouden brengen. Direct doorgegeven aan de alarmcentrale. En die gaven akkoord voor het brengen van de vervangende camper, en terug brengen van onze camper naar Nederland. Wij natuurlijk heel blij.

Ondertussen zitten we warm en gezellig in de “ koetse”

Intussen is alles in werking gezet, en we hebben steeds contact met Averesch over de gang van zaken. De camper is onderweg naar ons, en dan word onze mee terug genomen naar Nederland. We verwachten dat de camper morgen tegen 16.00 uur in Ahrweiler arriveert.

23-12-2019

Stukje gewandeld met de honden, en daarna de stad Ahrweiler in gefietst. We hebben tijd genoeg. Mooie plaats, mooie huizen. De Kerstmarkt was jammer genoeg al afgelopen. We waren net een dag te laat.

Onze vervangende camper word opgeladen in Rijssen #blij #goedgeregeld

Volgens planning zouden we de eerste overnachting in Trier nemen, maar die plek hebben we verruild voor een parkeerplaats bij de garage. Omdat we pas na 16.00 weer op pad konden, en het al donker begon te worden,hebben we maar een klein stukje gereden. In het plaatsje Worms een camperplek gevonden via park4night.

GPS :
N 49°38’4.9236000000001” E 8°22’30.684”
49.634701,8.375190

Adres :
Kastanienallee
67547 Worms DE

 

Alles overpakken 😉

Ons eerst maar eens geïnstalleerd 🙈alles werkt net even anders. Digitaal bedieningspaneel. Hoe gaat verwarming aan, de lampen? Onder het bed, veel bergruimte, waar overal weer apart een lampje aan kunt klikken. Toilet bleef lamp ook branden, zoeken naar het knopje….. schotel uitgeprobeerd. Voorruit, hoe gaan die gordijnen dicht? Wij hebben in onze camper plissé gordijnen, maar dan handmatig. Deze gaan via knopje automatisch naar beneden, geweldig!!!

Helaas door de drukte zijn we ons canal digital kaartje vergeten. Nu hebben we een grote tv😍maar beperkt beeld. Via Camper Averesch kregen we via de app, de gratis zenders. Dat zijn vooral Duitse zenders, maar daar zitten ook veel mooie zenders en uitzendingen bij. Via de tablet en hotspot moesten we natuurlijk wel de Meylandjes volgen!!!

24-12-2019

Zoals gewoonlijk waren we weer op tijd wakker. Na de koffie, richting centrum van Worms gereden. Er was een kleine markt, waar we stokbrood en wat tapas gebeuren voor kerstavond gekocht hebben.

Op weg naar Straatsburg

Strasbourg is een mooie stad. Vele huizen zijn geweldig versiert. Zo mooi, zo apart. Sommige foto’s moet je inzoomen 😉 Wij stonden geparkeerd op een vrije plek, net iets buiten centrum. Via de tram( 50 mtr verderop en €1,80 pp enkele reis) naar centrum.

GPS :
N 48°35’52.3248” E 7°45’42.3252”
48.597868,7.761757
Adresse :
3 Rue des Lilas
67000 Strasbourg
De Trappen in Galerie Lafayette
Notre Dame in Straatsburg
https://www.cathedrale-strasbourg.fr/
Gereedschap van Chocolade, verkoopster kwam uit Nederland
Doorgereden naar een gratis CP in Kintzheim. Ondertussen kwamen we langs Chateu du haut Koenigsbourg. De moeite waard om een kijkje te nemen.
https://www.haut-koenigsbourg.fr/de/GPS :
N 48°15’7.1963999999999” E 7°23’35.592”
48.251999,7.393220

Adresse :
1 Rue des Africains
67600 Kintzheim

25-12-2019

Vanmorgen weer vroeg vertrokken. Richting Colmar, Kayserberg, la Bresse, Gerardmer. Onderweg kwamen we deze tuin voorbij 😍

State of Liberty Colmar

In Colmar ook weer zoveel mooie versierde huizen . Je blijft weer foto’s maken.😂

Er is een wijk, genaamd klein Venetië.

https://nl.france.fr/nl/elzas-lorraine/article/colmar-elzas


We hadden de camper iets buiten centrum geparkeerd, vlak bij park du champs de mars
Alsace


Door gereden naar La Bresse-Hohneck. Helaas voor vele vakantiegangers, ligt er weinig sneeuw.

Zijn in Gerardmer aangekomen. Hier blijven we voor de nacht. Er staan al vele campers op deze CP. Voor €7.— mag je hier 24 uur staan. Verder geen voorziening.

GPS :
N 48°4’21.3636” E 6°52’24.384”
48.072601,6.873440

Adresse :
8-18 Boulevard d’Alsace
88400 Gérardmer

Gelukkig hebben we onderweg al een sanitaire stop gehad voor de camper. Wat geleegd moest worden geleegd, en wat gevuld moest worden gevuld. Helaas hadden we bij deze camper geen juiste aansluiting, voor het water bij te vullen, maar vriendelijke Fransen die voor ons stonden hebben ons geholpen. Tevens hebben ze ons geholpen met muntjes te krijgen voor bijvullen water. Nou🥴daar snapte ik dus totaal niks van . Alles in z’n Frans. Was blij dat deze mensen ons hebben geholpen.

CP Gerardmer

Tegen de avond een wandeling gemaakt. Er was nog een kerstmarkt (we hadden er ook nog niet genoeg gezien😂) Mooie verlichting overal.


En jaja mijn eerste gluhwein.


26-12-2019

Vanmorgen weer vroeg vertrokken. 200 mtr verderop (bij de rotonde) is een plaats om de toilet te legen en water bij te tanken. Toilet maar weer geleegd, we weten nooit wanneer we de kans weer krijgen.

Ijsbloemen op de ramen.

We werden vanochtend wakker door de kou. Hoe kan dat nou? Had de verwarming iets lager gezet, dan dat je er de hele avond zit. Van alles geprobeerd, kijken of gastank leeg was, heb ik wel juiste knoppen ingedrukd(digitaal) … geen idee. Koffie gedronken in de kou❄️, toen richting tankstation gereden voor een nieuwe gasfles. In onze eigen camper hadden we er 1 op reverse, maar die hebben we helaas vergeten om over te pakken in deze camper.

Voor de zekerheid naar 1 gekocht. We hebben nog enkele dagen 😉. En willen niet graag zonder gas konen te staan. Bij Intermache kun je de flessen, kopen via een betaalautomaat. Dan is de keus butaan of propaan. Leve Google!! Butaan kan ook tegen minus graden, propaan alleen boven nul graden. Dus de keus is snel gemaakt.

Na een tijdje deed de verwarming het weer. We hadden er nog niks aangedaan, waarschijnlijk is het bevroren geweest. Maar zeker weten we niet.

Vanuit Gerardmer richting Nancy gereden. Kwamen we langs Saint Nicolas de Port. Daar staat ook weer een mooie kathedraal.

http://www.saintnicolasdeport.com/

Nancy

Nancy is ook een mooie drukke stad. Heel anders dan begin van de week. Het begin zaten we nog in het “duitse” gedeelte van Frankrijk, ivm de vele vakwerkhuizen. Deze huizen zijn allemaal gestucd. Het plein (Place Stanislas) is een schitterend plein. https://nl.wikipedia.org/wiki/Place_Stanislas

27-12-2019

In Metz hebben we de camper op een gratis CP neer gezet. Aan de Moezel. Top!!! Campers zijn gratis, auto’s moeten betalen.

GPS :
N 49°7’26.0436” E 6°10’8.796”
49.123901,6.169110

Adresse :
Allée de Metz Plage
57000 Metz

Weer vele kathedralen, en nog steeds vele kerstmarkten. Op elke hoek, elk plein heeft zo z’n eigen kraampjes

Aan de Moezel in Metz

Doorgereden richting Luxemburg. Natuurlijk gaan we hier tanken. Veel goedkoper als in nederland. €1.134

Onder het rijden kijk ik vaak op de telefoon wat er evt nog meer in de omgeving te doen is. Zo ook nu. In en rondom Bastogne staan vele oorlogs monumenten, tanks, begraafplaats en veel meer. Museum van Bastogne hebben we bezocht.

https://www.tracesofwar.nl/sights/24679/Historische-Route-Bastogne-1.htm

28-12-2019

De laatste 2 stops. waar gaan we nog heen voor we thuis zijn. Gegoogled en het kwam mooi uit, 1 in Durbuy en 1 in Thorn. Durbuy zijn we in 2017 ook al eens geweest. Het is en blijft een mooi stadje. Durbuy is klein maar heeft stadrechten.

We wilden naar de CP, maar die was vol. Of je moest gereserveerd hebben. Tja eigenlijk doen we dat nooit. Kregen wel van de eigenaar een plek toe gewezen iets verder terug op een parkeerplaats(gratis ) De plek was verboden voor Mobilhome, maar hij gaf ons een visite kaartje, met stempel. Mocht politie vragen komen stellen, moesten we hem bellen.

We hadden een mooie plek gevonden, jaja aan het water. Maar nadat we het stadje bezocht hadden zijn we verhuist iets verder op . Het water staat erg hoog, en stroomt hard. Je kon zien, toen we aan kwamen dat onderweg de Ourthe overal al buiten de oevers was getreden, dus vonden dit niet zo’n veilige plek. Hadden geen zin om vannacht wakker te worden, dat water naar binnen loopt

In de loop van de avond , vertrokken de meeste auto’s van de parkeerplek. Maar in de loop van de avond kwamen er campers voor terug. Tja de CP was vol, en ze zien 1 camper staan. Camperaars zijn net kudde dieren, trekt elkaar aan. De volgende morgen stonden we met 6 campers. Hou er wel rekening mee, dat deze plek , normaal is dit verboden terrein voor campers!

Onderweg zagen we het bordje van een ruine, dus de richting maar weer eens verandert en daar naar toe gereden.

http://chateau-franchimont.be/nl/startpagina/

Zo ook naar Waterval van Coo, daar kwamen we onverwachts langs. http://www.ardennen-coo.eu/de-watervallen-van-coo.html

29-12-2019

Onze laatste stop is Thorn. Dit dorp staat bekend om de witgeschilderde oude huizen en monumentale gebouwen.

Het verhaal achter de wit geschilderde huisjes:

Thorn ontstond toen rond ongeveer 990 de abdij hier werd gesticht voor vrouwelijke kloosterlingen van adellijke komaf. Uiteindelijk groeide de plek uit tot een klein vorstendom. Pas 3 eeuwen later kreeg de plek stadsrechten en werd het gedeeltelijk ommuurd. Veel van de oude huizen van de vrouwen zijn bewaard gebleven en kunt u nu bezoeken.

Toen eind 18e eeuw de dames van adel vluchtten voor de Fransen, kwamen veel armen in het stad wonen. De Fransen stelden een belasting vast die afhankelijk was van de grote van de ramen van de huizen. Omdat de armen dit niet konden betalen, maakten ze hun ramen kleiner door het met stenen dicht te metselen. Vervolgens werden de huizen wit geschilderd, zodat het verschil tussen de oude en nieuwe stenen onzichtbaar werd.

GPS :
N 51°9’30.5604” E 5°50’38.382”
51.158489,5.843995

Adresse :
6 Waterstraat
6017 AJ Thorn
Zonsopgang

https://www.holland.com/be_nl/toerisme/bestemmingen/provincies/limburg/het-witte-stadje-thorn.htm

We hebben deze route gereden, in totaal 1461 Km. We zijn ook te volgen op https://www.polarsteps.com/TwenteTravelers

Categories: FrankrijkTags: , ,
%d bloggers liken dit: