Flekkefjord


23-07-2019

We hebben overnacht in Feda op een soort parkeerplaats van grind. We stonden alleen, maar vanmorgen stonden we met vijf campers. Gebeurt vaker šŸ˜‰als er 1 staat, volgen er meerdere. Benno is al vroeg gaan vissen. Het is mistig, maar voorspellingen zijn 23 graden.

Haventje dichtbij. Verboden voor campers.

Flekkefjord is sinds de 17e eeuw een handelsplaats door zijn gunstige ligging aan de kust. Een bloeiperiode beleefde Flekkefjord in de 19e eeuw door de grote haringvangsten. De plaats heeft sinds 1842 stadsrechten. Het centrum van Flekkefjord is een plaatje: leuke witte huisjes voorzien van bloemen en smalle straatjes.

Vandaar richting Stavanger, langs de kust, de 44.

Mooi helder water

Even tussenstop voor het vissen

Onderweg kom je mooie bergen tegen. De route is schitterend

Richting Egersum, waar de huisjes van Helleren staan.

Onder een grote rots-overhang (de betekenis van “helleren” is overhangende rots) aan het eind van het JĆøssingfjord staan deze 2 huisjes uit begin 19e eeuw. Er hebben ooit 3 families gewoond, die leefden van het hoeden van schapen en van visserij. Rond 1920 zijn de huisjes verlaten, maar ze zijn goed bewaard gebleven, mede door de bescherming van de enorme rots.
Je kunt de huisjes in, wij waren er op een dag vol regen, maar de huisjes waren compleet droog. De rots hangt zover over dat ook de buitenkant van de huisjes droog en dus goed bewaard wordt, en een goed dak is niet echt nodig, de rots beschermt alles.

Doorgereden naar Stavanger. De plek die we op het oog hadden, bleek verboden toegang te zijn. Vanaf de 24 is er in Stavanger een Food Truck festival gaande. Dus overal druk, druk, druk… verder gereden. Samen besloten om deze avond al de boot te nemen naar Tau. Zodat we evt morgen de Preikestolen kunnen beklimmen

Op de veerpont

 Word niet echt donker, tijd 23.00 uur
Categories: Noorwegen 2019Tags:

2 comments

  1. Leuke plaatjes hoor! Noorwegen blijft fantastisch!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: