Retz


Vorig jaar zijn we met de camper rondgereden, via Duitsland, Tsjechië, Oostenrijk, Slovenië, Kroatië en Italië. We hebben op verschillende plekken overnacht. Zowel op campings en op CP’s, maar ook veel vrij gestaan.

Wij zelf vinden vrij staan geweldig. Het vrije gevoel, vaak op de mooiste plekken, niet de drukte om ons heen. Soms moet je wel eens naar een camping of CP. Om water bij te vullen, even alles weer opladen, toilet legen…..

Zo hebben we ook in Retz gestaan. We kwamen via Tsjechië, Oostenrijk binnen. Net voor de grens onze laatste Kc(Tsjechische kronen) opgemaakt aan diesel voor onze “Koetse”. Omdat we met deze reis, de laatste keer in CZ waren, ivm verkoop van onze woning daar. Dus de kronen niet direct meer nodig. Deze reis staat volledig op https://www.polarsteps.com/TwenteTravellers

Via de app https://park4night.com/ deze mooi plek gevonden. Retz, Kalvarienberg 3.

https://www.retzer-land.at/retzer-windmuehle

Een geweldige plek. In begin van de middag stonden we alleen, maar later op de dag kwamen enkele camperaars bij ons staan. Overdag is het drukker ivm parkeren van bezoekers voor de molen. In de omgeving kun je fijn wandelen. Vele druivenranken. En het uitzicht is geweldig. De molen staat boven op een berg. Op loopafstand is een militairen begraafplaats.


In Retz staat een van de laatste twee maalvaardige windmolens van Oostenrijk. Het is een ronde stenen molen die graan kan malen. De molen werd in 1853 gebouwd op de plaats van een eerdere houten standerdmolen uit 1772, die in 1851 om een onbekende reden afgebroken werd. Er staat in Retz nog een deel van een andere stenen molen uit 1775. Deze brandde in 1893 na een blikseminslag af en het onderste deel wordt sindsdien als woonhuis gebruikt. Oostenrijk had vroeger ongeveer vierhonderd windmolens. Een andere overgebleven maalvaardige windmolen staat in Podersdorf aan de Neusiedler See.

Categories: Camperplekken, Oostenrijk

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: