Preekstoel


https://www.visitnorway.nl

Een bezienswaardigheid wat we graag willen zien, en niet willen overslaan, is de preekstoel oftewel Preikestolen

De wandeling naar de Preekstoel, of Preikestolen (de Noorse naam) is één van de meest geweldige dingen die je kunt doen als je op vakantie in Noorwegen bent. De enorme rots met het waanzinnige uitzicht is heel toegankelijk en de hike erheen is niet al te ingewikkeld, maar wel over verschillende paden , rotsen…..


Het Preekstoelplateau lijkt wel met een mes te zijn afgesneden. Het loodrechte scheurpatroon is heel duidelijk te zien als men het plateau van bovenaf beziet. Het is te zien dat grote blokken naast de Preekstoel in de Lysefjord zijn gestort. Langs de hele fjord vindt men zogenaamde drukontlastingsspleten, en daarvan is de scheur in de Preekstoel een goed voorbeeld. Toen de Lysefjordgletsjer ruim tienduizend jaar geleden smolt, verdween de druk van het ijs, en de rotsen begonnen te scheuren. Het is niet moeilijk om te bedenken wat er gebeurt als die scheuren diep genoeg zijn.

De rots ligt vrij dichtbij Stavanger. Het is dan ook handig om in Stavanger of in de buurt te slapen, zodat je ‘s ochtends op tijd richting de rots kunt. Met de auto neem je eerst de ferry naar Tau en vanaf daar rijd je zo naar het beginpunt van de hike. Je hoeft de ferry niet te boeken en kunt gewoon aan boord betalen. De overtocht is zo’n zes euro per persoon en achttien euro voor de auto (enkele reis). De parkeerkosten voor de auto zijn zo’n twaalf euro.

Op de parkeerplaats zijn toiletten en een winkeltje waar je snacks en souvenirs kunt kopen. Hier hebben ze ook de laatste informatie over het weer en andere veiligheidspunten, dus loop vooral even binnen als je vragen hebt. Ook is er een meer, waar je heerlijk kunt gaan zwemmen na de wandeling.

De wandeling is zo’n acht kilometer en het is aan te raden in ieder geval vier uur uit te trekken voor de wandeling. Begin op tijd, het liefst in de ochtend, zodat je genoeg tijd hebt. De terugweg gaat een stuk sneller dan de heenweg, aangezien de route naar de enorme rots vooral omhoog gaat. Als je er bent, neem dan vooral even een pauze, drink water, eet wat en neem oneindig veel foto’s.

Categories: VoorbereidingTags: , ,

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d