Leerdam


We rijden door naar Gorinchem. Intussen komen we langs Leerdam. Ook een vestingstad, dus ff doorheen gereden. En een stukje gewandeld. Heeft een mooi en gezellig centrum.

Het was een mooie zaterdag morgen. De zon schijnt volop. Leerdam is een stad die bekend staat om zijn glasindustrie. Op cultureel gebied heeft Leerdam enkele musea, waaronder het Glasmuseum en de Glasblazerij waar een rijk gevarieerde verzameling van glas en kristal te bezichtigen is. Te voet of op de fiets kom je in Leerdam talloze historische bouwwerken tegen zoals het Hofje van Mevrouw van Aerden en de Grote kerk. De stadsmuur aan de Zuidwal vertelt veel over het verleden van de stad. Het winkelcentrum van Leerdam heeft een divers aanbod aan winkels, historische panden en gezellige horecagelegenheden.

Het is twijfelachtig of Leerdam als vestingstad kan worden bestempeld. Eens was de stad Leerdam omringd door muren, poorten en grachten. In 1382 ontving Leerdam een stadsrecht van Otto van Arkel. In 1407 volgde een tweede stadsrecht van de Hollandse graaf Willem VI. En in 1428 volgde nog een stadsrecht van Arnold hertog van Gelre. In die tijd was Leerdam een korte periode een Gelderse stad. Op de zuidwesthoek van de stad verhief zich binnen de omwalling een kasteel, door een gracht van de stad gescheiden.

Categories: Gorinchem, Nederland

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: